
Jedzenie na Kubie. 10 dań, których trzeba skosztować
Jedzenie na Kubie cenimy przede wszystkim za prostotę i naturalny smak potraw. Wbrew obiegowej opinii nie jest ani jałowa, ani nudna. Warto dać jej szansę. Oto 10 dań, których na Kubie trzeba spróbować.

Bistec de cerdo. Przepis na kubańskie steki wieprzowe
Kubańska kuchnia zachwyca prostotą, ale i wyjątkowym smakiem. Jednym z najprostszych i bardzo popularnych dań jest bistec de cerdo. Przepis jest prosty i szybki. Przekonaj się, jak smakuje kubański stek wieprzowy.

Czarna fasola po kubańsku. Przepis na frijoles negros jak na Kubie
Czarna fasola po kubańsku – przepis jest niezwykle prosty, choć wykonanie czasochłonne. Popularne na Kubie frijoles negros podaje się osobno, jako dodatek do ryżu, lub miesza z nim, by otrzymać moros y cristianos. Zobacz, jak przygotować czarną fasolę i zrobić sobie Kubę w domu.

Święta na Kubie pachną pieczonym prosiakiem
Kubańska wigilia to wielka fiesta w rytmie reggaetonu i salsy zamiast kolęd. Śnieg nie skrzypi pod nogami, nikt nie stoi w kolejce po karpia czy choinkę, a w popołudniowym skwarze w całej Hawanie unosi się zapach pieczonego prosiaka.

Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej
Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjne hawańskie picadillo. Danie znacznie mniej popularne i rzadziej serwowane niż ropa vieja, jednak równie smaczne i bazujące na mięsie wołowym. Trudno spotkać je w restauracjach poza Hawaną, a i w samej stolicy trzeba się naszukać. Bo mimo, że w karcie ma je np. słynna La Bodequita del Medio, to nie koniecznie ma je aktualnie w kuchni.

Przepis na sos kreolski. Salsa criolla to baza wielu kubańskich potraw m.in. picadillo czy krewetek
Sos kreolski to składnik wielu kubańskich potraw. Jest bazą m.in. tradycyjnego picadillo. W kubańskich restauracjach w karcie często znajdziecie również krewetki, kurczaka, czy wieprzowinę po kreolsku. Wszystkie są na bazie tego samego sosu. Dziś pokażemy Wam, jak go przyrządzić.

Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy
Flan to bodaj najpopularniejszy hiszpański deser, nic dziwnego, że pokochali go również Kubańczycy, którzy mają ogromną słabość do słodkości. Na Kubie najczęściej występuje pod nazwą flan de leche. Przepis jest naprawdę prosty.

Camarones al ajillo. Przepis na kubańskie krewetki w czosnku. Proste i pyszne. Idealne latem
Kuchnia kubańska słynie ze swojej prostoty. Dla wielu to wada, dla nas – zdecydowana zaleta. Tym bardziej, kiedy na talerzu lądują krewetki w czosnku, czyli słynne camarones al ajillo. Przepis na nie jest niezwykle prosty, a wykonanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Dziś mamy dla Was przepis na krewetki w czosnku z kubańskiej książki kucharskiej Cocina Cubana y Coctalera.

Przepis na mojito: oryginalne kubańskie mojito idealne na upały
Przepis na mojito warto mieć pod ręką. W Polsce upały doskwierają nam góra kilkanaście dni w roku, na Kubie to norma. Nic dziwnego, że Kubańczycy stworzyli najlepsze drinki, które idealnie chłodzą w ciepłe dni. Najbardziej klasycznym i znanym na całym świecie jest oczywiście mojito. Przepis jest prosty. Mamy dla Was przepis prosto z kubańskiej książki kucharskiej… i kilka naszych sugestii. […]

Restauracje na Kubie: Gdzie dobrze zjeść w Hawanie, Trinidadzie, Santiago de Cuba i innych miastach?
Gdzie warto zjeść na Kubie? Podczas swoich podróży odwiedziliśmy wiele mniejszych i większych paladarów, barów i państwowych restauracji. W jednych było lepiej, w innych gorzej. Wybraliśmy te, gdzie nam jedzenie po prostu smakowało. Nie napiszemy, że są one najlepsze, bo żeby tak powiedzieć, trzeba by odwiedzić chyba wszystkie lokale na Kubie, a na to mogło by życia nie starczyć.

La Bodeguita del Medio w Hawanie. Dlaczego nie warto?
La Bodeguita del Medio – jedna z najsłynniejszych kubańskich knajp. Ta najważniejsza znajduje się oczywiście w Hawanie, bywał tu sam Hemingway. Ale w wielu miastach na wyspie znaleźć można jej odpowiedniki. Byliśmy np. w La B del M w Trinidadzie, teraz przyszedł czas na stolicę. Czy warto odwiedzić La Bodeguitę del Medio w Hawanie?

Ropa Vieja: Przepis na tradycyjne kubańskie danie. Jest prostsze, niż się wydaje
Ropa Vieja, czyli w dosłownym tłumaczeniu stara szmata, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich, którego będąc na wyspie koniecznie trzeba spróbować. Najlepiej w kilku miejscach, bo ropa ropie nierówna, a jej odmian jest przynajmniej kilka, w zależności od kucharza, który ją przyrządza.

Playa Larga: W Legendario dobrze zjecie i poczujecie się jak w domu
Playa Larga to jedno z tych miejsc, z których nie chce się wyjeżdżać. Gdzie życie toczy się własnym tempem, gdzieś na uboczu całego świata. Nie ma tu hoteli, wielkich restauracji, klubów nocnych, klaksonów samochodowych. Wzdłuż plaży ciągną się za to domki, w których najczęściej są casy particular lub małe knajpki. Jedną z nich jest Legendario, niewielki hostel i restauracja. Nietrudno ją zauważyć, bo przyciąga wystrojem z daleka.

Kubańskie przekąski na ulicy. Tego trzeba spróbować
Na słodko, na słono, tłusto i fit, z mięsem i bez – kubańskie przekąski sprzedawane na ulicy kosztują grosze i zaspokoją mały głód na mieście. A jak smakują? To zależy od Waszego gustu. Kilka z nich na pewno jednak pokochacie a inne… no cóż.

Jedzenie na Kubie. 10 dań, których trzeba skosztować
Jedzenie na Kubie cenimy przede wszystkim za prostotę i naturalny smak potraw. Wbrew obiegowej opinii nie jest ani jałowa, ani nudna. Warto dać jej szansę. Oto 10 dań, których na Kubie trzeba spróbować.

Bistec de cerdo. Przepis na kubańskie steki wieprzowe
Kubańska kuchnia zachwyca prostotą, ale i wyjątkowym smakiem. Jednym z najprostszych i bardzo popularnych dań jest bistec de cerdo. Przepis jest prosty i szybki. Przekonaj się, jak smakuje kubański stek wieprzowy.

Czarna fasola po kubańsku. Przepis na frijoles negros jak na Kubie
Czarna fasola po kubańsku – przepis jest niezwykle prosty, choć wykonanie czasochłonne. Popularne na Kubie frijoles negros podaje się osobno, jako dodatek do ryżu, lub miesza z nim, by otrzymać moros y cristianos. Zobacz, jak przygotować czarną fasolę i zrobić sobie Kubę w domu.

Święta na Kubie pachną pieczonym prosiakiem
Kubańska wigilia to wielka fiesta w rytmie reggaetonu i salsy zamiast kolęd. Śnieg nie skrzypi pod nogami, nikt nie stoi w kolejce po karpia czy choinkę, a w popołudniowym skwarze w całej Hawanie unosi się zapach pieczonego prosiaka.

Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej
Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjne hawańskie picadillo. Danie znacznie mniej popularne i rzadziej serwowane niż ropa vieja, jednak równie smaczne i bazujące na mięsie wołowym. Trudno spotkać je w restauracjach poza Hawaną, a i w samej stolicy trzeba się naszukać. Bo mimo, że w karcie ma je np. słynna La Bodequita del Medio, to nie koniecznie ma je aktualnie w kuchni.

Przepis na sos kreolski. Salsa criolla to baza wielu kubańskich potraw m.in. picadillo czy krewetek
Sos kreolski to składnik wielu kubańskich potraw. Jest bazą m.in. tradycyjnego picadillo. W kubańskich restauracjach w karcie często znajdziecie również krewetki, kurczaka, czy wieprzowinę po kreolsku. Wszystkie są na bazie tego samego sosu. Dziś pokażemy Wam, jak go przyrządzić.

Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy
Flan to bodaj najpopularniejszy hiszpański deser, nic dziwnego, że pokochali go również Kubańczycy, którzy mają ogromną słabość do słodkości. Na Kubie najczęściej występuje pod nazwą flan de leche. Przepis jest naprawdę prosty.

Camarones al ajillo. Przepis na kubańskie krewetki w czosnku. Proste i pyszne. Idealne latem
Kuchnia kubańska słynie ze swojej prostoty. Dla wielu to wada, dla nas – zdecydowana zaleta. Tym bardziej, kiedy na talerzu lądują krewetki w czosnku, czyli słynne camarones al ajillo. Przepis na nie jest niezwykle prosty, a wykonanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Dziś mamy dla Was przepis na krewetki w czosnku z kubańskiej książki kucharskiej Cocina Cubana y Coctalera.

Przepis na mojito: oryginalne kubańskie mojito idealne na upały
Przepis na mojito warto mieć pod ręką. W Polsce upały doskwierają nam góra kilkanaście dni w roku, na Kubie to norma. Nic dziwnego, że Kubańczycy stworzyli najlepsze drinki, które idealnie chłodzą w ciepłe dni. Najbardziej klasycznym i znanym na całym świecie jest oczywiście mojito. Przepis jest prosty. Mamy dla Was przepis prosto z kubańskiej książki kucharskiej… i kilka naszych sugestii. […]

Restauracje na Kubie: Gdzie dobrze zjeść w Hawanie, Trinidadzie, Santiago de Cuba i innych miastach?
Gdzie warto zjeść na Kubie? Podczas swoich podróży odwiedziliśmy wiele mniejszych i większych paladarów, barów i państwowych restauracji. W jednych było lepiej, w innych gorzej. Wybraliśmy te, gdzie nam jedzenie po prostu smakowało. Nie napiszemy, że są one najlepsze, bo żeby tak powiedzieć, trzeba by odwiedzić chyba wszystkie lokale na Kubie, a na to mogło by życia nie starczyć.

La Bodeguita del Medio w Hawanie. Dlaczego nie warto?
La Bodeguita del Medio – jedna z najsłynniejszych kubańskich knajp. Ta najważniejsza znajduje się oczywiście w Hawanie, bywał tu sam Hemingway. Ale w wielu miastach na wyspie znaleźć można jej odpowiedniki. Byliśmy np. w La B del M w Trinidadzie, teraz przyszedł czas na stolicę. Czy warto odwiedzić La Bodeguitę del Medio w Hawanie?

Ropa Vieja: Przepis na tradycyjne kubańskie danie. Jest prostsze, niż się wydaje
Ropa Vieja, czyli w dosłownym tłumaczeniu stara szmata, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich, którego będąc na wyspie koniecznie trzeba spróbować. Najlepiej w kilku miejscach, bo ropa ropie nierówna, a jej odmian jest przynajmniej kilka, w zależności od kucharza, który ją przyrządza.

Playa Larga: W Legendario dobrze zjecie i poczujecie się jak w domu
Playa Larga to jedno z tych miejsc, z których nie chce się wyjeżdżać. Gdzie życie toczy się własnym tempem, gdzieś na uboczu całego świata. Nie ma tu hoteli, wielkich restauracji, klubów nocnych, klaksonów samochodowych. Wzdłuż plaży ciągną się za to domki, w których najczęściej są casy particular lub małe knajpki. Jedną z nich jest Legendario, niewielki hostel i restauracja. Nietrudno ją zauważyć, bo przyciąga wystrojem z daleka.

Kubańskie przekąski na ulicy. Tego trzeba spróbować
Na słodko, na słono, tłusto i fit, z mięsem i bez – kubańskie przekąski sprzedawane na ulicy kosztują grosze i zaspokoją mały głód na mieście. A jak smakują? To zależy od Waszego gustu. Kilka z nich na pewno jednak pokochacie a inne… no cóż.