Jedzenie na Kubie. 10 dań, których trzeba skosztować
Jedzenie na Kubie cenimy przede wszystkim za prostotę i naturalny smak potraw. Wbrew obiegowej opinii kuchnia kubańska nie jest ani jałowa, ani nudna. Warto dać jej szansę. Oto 10 dań, których na Kubie trzeba spróbować.
Kuchnia kubańska jest prosta, a na talerzu bez problemu odróżnimy każdą składową dania. Próżno tu szukać egzotyki w stylu tajskim czy pikanterii z Meksyku. Ale to nie zarzut! Prostota, naturalne składniki, nieprzesadzanie z przyprawami, to główne atuty kubańskiego jedzenia.
Jedzenie na Kubie? Pieczone najelpsze
Warto podkreślić, że Kubańczycy są mistrzami w pieczeniu mięsa, niezależnie, czy jest to kurczak, wieprzowina czy rzadziej spotykana wołowina. Ale nie zapominają też o świeżych warzywach, czy owocach morza, które również smakują tutaj wybornie. Jedzenie na Kubie potrafi zaskoczyć.
Przygotowaliśmy dla Was listę 10 dań, których trzeba spróbować na Kubie.
Bistec de cerdo
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/ceerdo_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
Bistec de cerdo, czyli stek wieprzowy to podstawa kubańskiej kuchni. To po prostu lekko posolony i doprawiony limonką, rozbity kawałek schabu, łopatki, rzadziej karkówki, upieczony na bardzo mocnym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
Dodatkowo często jest okraszony lekko podsmażoną zieloną cebulką i czosnkiem. Najczęściej serwowany w towarzystwie ryżu z fasolą (moros y cristianos) i świeżych warzyw (ensalada mixta).
Przepis na bistec de cerdo znajdziecie TUTAJ
Bistec de res
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/Bistec_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
Bistec de res to również stek, tyle że wołowy, choć zarówno w smaku jak i wyglądem różni się od steków, jakie znamy chociażby z polskich restauracji. Kubański stek przede wszystkim jest cienki i rozbity na duży płat.
Podobnie jak bistec de cerdo przyprawiany jest tylko solą i limonką i pieczony na mocnym ogniu z niewielką ilością oleju. Podaje się go również w towarzystwie ryżu z fasolą i np. siekanej kapusty.
Pan con lechon
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/Pan_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
To chyba najsmaczniejszy street food na Kubie. Pan con lechon, czyli bułka z szarpaną wieprzowiną z pieczonego udźca. W środku znajdziecie opcjonalnie również plaster zielonego ogórka i pomidora. Wszystko okraszone solą.
Langusta
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/Langusta_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
Gdzie, jeśli nie na Kubie? Langusta to pozycja obowiązkowa dla każdego turysty na wyspie (chyba, że ktoś jest uczulony na skorupiaki). Serwowana jest w najprostszy możliwy sposób, czyli soute.
Niestety, jest zazwyczaj najdroższą pozycją w karcie. Langusty warto szukać w małych paladarach i miejscowościach nadmorskich.
Camarones al ajillo
![Camarones al ajillo](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2019/03/55793493_426812187863517_3549918704982556672_n-500x281.jpg)
Camarones al ajillo, czyli krewetki w czosnku. W zależności od knajpy mogą być podawane w zalewie czosnkowej, albo z patelni. Oba warianty smakują wyśmienicie. Podobnie jak langusty, najlepszych krewetek warto szukać w miejscowościach nadmorskich
Oprócz krewetek i langusty na Kubie znajdziecie również dania z ośmiorniczek czy kalmarów, po które również warto sięgać bez zastanowienia.
Przepis na camarones al ajillo znajdziecie TUTAJ
Camarones a la criolla
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/Camarones-ala-criolla_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
Krewetki w sosie kreolskim to kolejna pozycja, której nie można pominąć w menu. Intensywny, słodkawy, przygotowywany na bazie papryki i pomidorów sos z dużą ilością kuminu nadaje krewetkom wyjątkowego smaku.
Przepis na sos kreolski znajdziecie TUTAJ
Ropa vieja
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2019/04/DSC05684-2-500x314.jpg)
Ropa vieja to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich, którego będąc na wyspie koniecznie trzeba spróbować. To bardzo długo gotowana wołowina (tak długo, aż mięso rozejdzie się na nitki).
Następnie, w zależności od przepisu, mięso mieszane jest z sosem pomidorowym lub smażoną z cebulą i sokiem pomarańczowym (wtedy występuje jako vaca frita). Wszystko zależy od kucharza. Ropa vieja najczęściej podawana jest z białym ryżem i frijoles negros (czarną fasolą – sprawdź przepis).
Przepis na oryginalną ropę znajdziecie TUTAJ
Picadillo
![Picadillo](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2020/08/IMG_20191117_160035403_Easy-Resize.com_-500x318.jpg)
Picadiilo to równie tradycyjna kubańska potrawa co ropa vieja, jednak zdecydowanie trudnej ją znaleźć. Serwuje ją niewiele lokali, zwłaszcza poza Hawaną. Picadillo to drobna mielona lub siekana wołowina w tradycyjnym salsa criola, czyli sosie kreolskim. Najczęściej podawane jest z białym ryżem.
Przepis na kubańskie picadillo znajdziecie TUTAJ
Bistec de pollo
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/20211024_161830_Easy-Resize.com_-500x375.jpg)
Bistec de pollo to jedno z dań, które często przygotowujemy sami w domu. Jest szybkie i proste, a do tego bardzo smaczne. Kubański stek z kurczaka przygotowywany jest z mięsa z wyfiletowanego udka, a nie z piersi, dzięki czemu jest soczysty.
Rozbite mięso marynuje się tylko odrobiną soli i dużą ilością soku z limonki, która poza charakterystycznym smakiem powoduje, że mięso kruszeje. Następnie steki piecze się na patelni z odrobiną oliwy na mocnym ogniu. Danie najczęściej podawana jest z białym ryżem i siekaną kapustą.
Pierna de pollo
![](https://colorcubano.pl/wp-content/uploads/2021/10/Pierna_Easy-Resize.com_-500x281.jpg)
Pierna de pollo, czyli po prostu udko z kurczaka, niby nic wyjątkowego, ale pamiętajcie, że Kubańczycy są mistrzami pieczenia. Możecie być pewni, że mięso przygotowane przez gospodynię/gospodarza casy particular będzie smakowało wybornie, a skórka będzie idealnie chrupiąca.