logo13
logo13
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt
Bistec de Cerdo
5 kwietnia 2021

Bistec de cerdo. Przepis na kubańskie steki wieprzowe

Kubańska kuchnia zachwyca prostotą, ale i wyjątkowym smakiem. Jednym z najprostszych i bardzo popularnych dań jest bistec de cerdo. Przepis jest prosty i szybki. Przekonaj się, jak smakuje kubański stek wieprzowy.

Na początek warto ustalić, że najlepszy bistec de cerdo zjecie w El Cochinito w Hawanie lub w La Terrazie w Santiago de Cuba (na zdjęciu). Ale warto czasem trochę Kuby przenieść do swojej kuchni i spróbować przyrządzić bistec de cerdo na własną rękę. Przepis przyda Wam się zwłaszcza, kiedy nie macie chęci, czasu i pomysłu na kuchenną ekwilibrystkę.  

Bistec de Cerdo: Przepis

Kubański bistec de cerdo jest prosty i szybki w przygotowaniu. Właściwie potrzebne Wam są 4 składniki. 

  • 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości (na Kubie czasem jest to inna część wieprzowiny) 
  • 2 limonki
  • sól
  • olej

Bistec de Cerdo: jak zrobić?

Schab kroimy w plastry, dokładnie tak samo jak na kotlety schabowe. Następnie mocno rozbijamy tłuczkiem. Kubański bistec de cerdo jest bardzo cienki, co przyśpiesza smażenie. 

Każdy plaster skrapiamy obficie limonką, nawet pół limonki na jeden kawałek mięsa (limonka to sekret doskonałego smaku kubańskiego mięsa). Dodajemy, dosłownie, szczyptę soli i odstawiamy, aby mięso skruszało. Co prawda czym dłużej schab pozostanie w marynacie tym lepiej (nawet całą noc), ale w warunkach domowych, kiedy potrzebujemy obiad na szybko, wystarczy pół godziny w temperaturze pokojowej.  

Na patelni mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy nasze bisteki. Smażymy na dużym ogniu kilka minut z każdej strony. Bistec de cerdo powinien być lekko zrumieniony. Opcjonalnie pod koniec smażenia do patelni możecie na pół minutki dorzucić grubo siekaną zieloną cebulkę. Gotowe mięso przekładamy na talerz.

Bistec de cerdo na Kubie najczęściej podawany jest z białym ryżem lub  moros y cristianos oraz sałatką z zielonego ogórka i pomidorów albo świeżo siekaną białą kapustą. W zależności od restauracji, na talerzu znajdziecie też gotowaną yukę (maniok).

Smacznego 🙂 

Zobacz inne przepisy na kubańskie dania

Remedios na Kubie. Przystanek w drodze na Cayo Santa Maria. Czy warto zatrzymać się na dłużej? Kuba: Hawana i Plan Piloto 1955 r. Beton i autostrady. Tak miała wyglądać stolica. Uratowała ją rewolucja

Podobne wpisy

Kuba - Wiadomości

“Prawdziwa Kuba”. Co kryje popularne hasło? Zdradza Barbara Stawarz-Garcia, cz. III

Kuba - Informacje praktyczne, Kuba - Wiadomości

Transport na Kubie to wyzwanie. Jak podróżować, zdradza Barbara Stawarz-Garcia, cz. II

Kuba - Informacje praktyczne, Kuba - Wiadomości

Wakacje na Kubie. Kiedy, gdzie i jak? Zdradza Barbara Stawarz-Garcia, cz. I

Sprawdź przed podróżą na Kubę

  • Sklep na kartki na KubieSklepy na kartki na Kubie. Jak działają librety i ile jedzenia można na nie kupić?
  • nurkowanie na KubieNurkowanie na Kubie. Gdzie nurkować z akwalungiem? Lista najlepszych miejsc
  • Autobus Viazul na KubieAutobusy na Kubie. Viazul: Trasy i ceny. Jak rezerwować?
  • DSC07433_Easy-Resize.comTaksówki na Kubie. Jak złapać? Ile kosztują? Co trzeba zrobić, zanim wsiądziesz?
  • Transport na Kubie to wyzwanie. Jak podróżować, zdradza Barbara Stawarz-Garcia, cz. II
  • Ile kosztują wakacje na Kubie?Ile pieniędzy zabrać na Kubę? Ceny – ile kosztują wakacje na Kubie?

Podoba Ci się to, co robimy?

Color Cubano
Color Cubano Patronite
© Color Cubano 2023
Color Cubano Logo Header Menu
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt