logo13
logo13
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt
Sos kreolski
15 sierpnia 2020

Przepis na sos kreolski. Salsa criolla to baza wielu kubańskich potraw m.in. picadillo czy krewetek

Sos kreolski to składnik wielu kubańskich potraw. Jest bazą m.in. tradycyjnego picadillo. W kubańskich restauracjach w karcie często znajdziecie również krewetki, kurczaka, czy wieprzowinę po kreolsku. Wszystkie są na bazie tego samego sosu. Dziś pokażemy Wam, jak go przyrządzić. 

Podstawą kuchni kubańskiej jest tak naprawdę kuchnia kreolska, spotykana również w innych krajach basenu Morza Karaibskiego. Ale to na Kubie stała się wizytówką tutejszych restauracji serwujących lokalną kuchnię.

Bazowym składnikiem wielu dań jest sos kreolski. Przepis na tzw. salsa criolla jest dość posty. A nie obejdzie się bez niego np. tradycyjne kubańskie picadillo, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Ale niemal w każdej lokalnej restauracji znajdziecie też kurczaka czy krewetki po kreolsku. 

Sos kreolski jest intensywnie pomidorowy i lekko pikantny. Oczywiście trudno pominąć też aromat kuminu, przyprawy charakterystycznej dla kuchni kubańskiej. Oto przepis. 


Picadillo

Zobacz również: Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej


 

Sos kreolski: przepis na salsa criolla

Sos kreolski: składniki

  • Oliwa – 60 ml
  • Wino wytrawne (czerwone) – 30 ml
  • Czosnek – 20 gr (3-4 ząbki)
  • Liść laurowy
  • Cebula – 40 gr (pół główki)
  • Kumin – 1 gr
  • Papryczka chili lub cachucha (w Polsce występuje pod nazwą peperoni habanero – bardzo pikantna)  – 20 gr
  • Oregano – 0,5 gr
  • Świeży pomidor – 80 gr (1 szt)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przecier pomidorowy (nie koncentrat) – 40 gr
  • Biały pieprz – opcjonalnie

Zobacz rownież: Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy


 

Jak zrobić sos kreolski? 

Sos kreolski: przygotowanie 

Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Pozbawioną ziaren paprykę również kroimy na drobne kawałki ,podobnie jak pomidory, które wcześniej parzymy i obieramy ze skórki oraz pozbawiamy nasion.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, podsmażamy i  dodajemy pomidory. 

Wszystko zostawiamy na małym ogniu na 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, i znowu wszystko gotujemy 5 minut. Podlewamy wszystko czerwonym winem i dodajemy przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, kumin i oregano.

Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos powinien być gęsty, ale ciągle zawiesisty. 

Przepis pochodzi z książki Cocina Cubana y Coctelera

Koronawirus na Kubie: Wracają restrykcje w Hawanie. Oto nowa rzeczywistość w stolicy Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej

Podobne wpisy

Floridita

Kuba - Informacje praktyczne, Kuba - Wiadomości

Gdzie zapłacisz w CUP? Peso to podstawowa waluta na Kubie

Saratoga

Hawana, Kuba - Wiadomości

W hotelu Saratoga mieszkała Madonna i Will Smith. Wybuch w Hawanie obrócił go w gruzy

Kuba, handel, ulica

Kuba - Wiadomości, Polityka

Kuba. Embargo ma już 60 lat. Czym dokładnie jest?

Dołącz do nas na Facebooku

Sprawdź przed podróżą na Kubę

  • Ile kosztuje wiza na Kubę?Wiza na Kubę: Czy jest potrzebna, gdzie załatwić, ile kosztuje?
  • Aerogaviota po wylądowaniu w Santiago de CubaJak podróżować samolotem na Kubie? Sprawdziliśmy
  • La Terraza - Santiago de CubaRestauracje na Kubie: Gdzie dobrze zjeść w Hawanie, Trinidadzie, Santiago de Cuba i innych miastach?
  • Playa LargaKiedy jechać na Kubę? Jaki miesiąc jest najlepszy na podróż? Pogoda na Kubie potrafi spłatać figla
  • amsLoty na Kubę z Polski. Linie lotnicze latające do Hawany, Varadero, Cayo Coco, Holguin. Jaki samolot na Kubę wybrać
  • DSC07268_Easy-Resize.comDlaczego nie skorzystamy już z ubezpieczenia w AXA Assistance na Kubie? Oto nasza historia

Zobacz, gdzie nurkować na Kubie

Color Cubano
© Color Cubano 2022
Color Cubano Logo Header Menu
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt