logo13
logo13
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt
Sos kreolski
15 sierpnia 2020

Przepis na sos kreolski. Salsa criolla to baza wielu kubańskich potraw m.in. picadillo czy krewetek

Sos kreolski to składnik wielu kubańskich potraw. Jest bazą m.in. tradycyjnego picadillo. W kubańskich restauracjach w karcie często znajdziecie również krewetki, kurczaka, czy wieprzowinę po kreolsku. Wszystkie są na bazie tego samego sosu. Dziś pokażemy Wam, jak go przyrządzić. 

Podstawą kuchni kubańskiej jest tak naprawdę kuchnia kreolska, spotykana również w innych krajach basenu Morza Karaibskiego. Ale to na Kubie stała się wizytówką tutejszych restauracji serwujących lokalną kuchnię.

Bazowym składnikiem wielu dań jest sos kreolski. Przepis na tzw. salsa criolla jest dość posty. A nie obejdzie się bez niego np. tradycyjne kubańskie picadillo, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Ale niemal w każdej lokalnej restauracji znajdziecie też kurczaka czy krewetki po kreolsku. 

Sos kreolski jest intensywnie pomidorowy i lekko pikantny. Oczywiście trudno pominąć też aromat kuminu, przyprawy charakterystycznej dla kuchni kubańskiej. Oto przepis. 


Picadillo

Zobacz również: Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej


 

Sos kreolski: przepis na salsa criolla

Sos kreolski: składniki

  • Oliwa – 60 ml
  • Wino wytrawne (czerwone) – 30 ml
  • Czosnek – 20 gr (3-4 ząbki)
  • Liść laurowy
  • Cebula – 40 gr (pół główki)
  • Kumin – 1 gr
  • Papryczka chili lub cachucha (w Polsce występuje pod nazwą peperoni habanero – bardzo pikantna)  – 20 gr
  • Oregano – 0,5 gr
  • Świeży pomidor – 80 gr (1 szt)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przecier pomidorowy (nie koncentrat) – 40 gr
  • Biały pieprz – opcjonalnie

Zobacz rownież: Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy


 

Jak zrobić sos kreolski? 

Sos kreolski: przygotowanie 

Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Pozbawioną ziaren paprykę również kroimy na drobne kawałki ,podobnie jak pomidory, które wcześniej parzymy i obieramy ze skórki oraz pozbawiamy nasion.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, podsmażamy i  dodajemy pomidory. 

Wszystko zostawiamy na małym ogniu na 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, i znowu wszystko gotujemy 5 minut. Podlewamy wszystko czerwonym winem i dodajemy przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, kumin i oregano.

Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos powinien być gęsty, ale ciągle zawiesisty. 

Przepis pochodzi z książki Cocina Cubana y Coctelera

Koronawirus na Kubie: Wracają restrykcje w Hawanie. Oto nowa rzeczywistość w stolicy Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej

Podobne wpisy

20221108_143528_Easy-Resize.com

Kuba - Wiadomości, Santiago de Cuba

Kuba samochodem. Czy warto? To dopiero przygoda

Taxi colectivo na Kubie

Kuba - Informacje praktyczne, Kuba - Wiadomości

Taxi colectivo na Kubie. Ceny – ile kosztuje podróż? Gdzie szukać taksówek?

Autobus Viazul na Kubie

Kuba - Informacje praktyczne, Kuba - Wiadomości

Autobusy na Kubie. Viazul: Trasy i ceny. Jak rezerwować?

Sprawdź przed podróżą na Kubę

  • Taxi colectivo na KubieTaxi colectivo na Kubie. Ceny – ile kosztuje podróż? Gdzie szukać taksówek?
  • Playa Santa MariaPlaża w Hawanie. Santa Maria na Playas del Este. Najlepsze plaże na Kubie
  • DSC07268_Easy-Resize.comDlaczego nie skorzystamy już z ubezpieczenia w AXA Assistance na Kubie? Oto nasza historia
  • Hawana ulicaJak zamieszkać na Kubie, czy można dostać kubańskie obywatelstwo? A może praca na Kubie? Poradnik dla obcokrajowca
  • Casa de FidelComandancia de la Plata. Obóz Fidela Castro w sercu Sierra Maestra
  • Autobus Viazul na KubieAutobusy na Kubie. Viazul: Trasy i ceny. Jak rezerwować?

Podoba Ci się to, co robimy?

Color Cubano
Color Cubano Patronite
© Color Cubano 2023
Color Cubano Logo Header Menu
  • News
  • Polityka
  • Poradnik
  • Kuchnia
  • Ciekawostki
  • Anegdoty
  • O nas
  • Kontakt