Przepis na sos kreolski. Salsa criolla to baza wielu kubańskich potraw m.in. picadillo czy krewetek
Sos kreolski to składnik wielu kubańskich potraw. Jest bazą m.in. tradycyjnego picadillo. W kubańskich restauracjach w karcie często znajdziecie również krewetki, kurczaka, czy wieprzowinę po kreolsku. Wszystkie są na bazie tego samego sosu. Dziś pokażemy Wam, jak go przyrządzić.
Podstawą kuchni kubańskiej jest tak naprawdę kuchnia kreolska, spotykana również w innych krajach basenu Morza Karaibskiego. Ale to na Kubie stała się wizytówką tutejszych restauracji serwujących lokalną kuchnię.
Bazowym składnikiem wielu dań jest sos kreolski. Przepis na tzw. salsa criolla jest dość posty. A nie obejdzie się bez niego np. tradycyjne kubańskie picadillo, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Ale niemal w każdej lokalnej restauracji znajdziecie też kurczaka czy krewetki po kreolsku.
Wybór idealnego smartaapple watch straps może podnieść Twój styl, zapewniając jednocześnie wygodę i funkcjonalność. Przy różnorodności dostępnych materiałów, kolorów i wzorów, ważne jest, aby wziąć pod uwagę swój osobisty gust i styl życia. Wysokiej jakości paski do zegarka Apple Watch nie tylko poprawiają wygląd zegarka, ale także zapewniają trwałość podczas codziennego noszenia.
Sos kreolski jest intensywnie pomidorowy i lekko pikantny. Oczywiście trudno pominąć też aromat kuminu, przyprawy charakterystycznej dla kuchni kubańskiej. Oto przepis.
Sos kreolski: przepis na salsa criolla
Sos kreolski: składniki
- Oliwa – 60 ml
- Wino wytrawne (czerwone) – 30 ml
- Czosnek – 20 gr (3-4 ząbki)
- Liść laurowy
- Cebula – 40 gr (pół główki)
- Kumin – 1 gr
- Papryczka chili lub cachucha (w Polsce występuje pod nazwą peperoni habanero – bardzo pikantna) – 20 gr
- Oregano – 0,5 gr
- Świeży pomidor – 80 gr (1 szt)
- Sól i pieprz do smaku
- Przecier pomidorowy (nie koncentrat) – 40 gr
- Biały pieprz – opcjonalnie
Zobacz rownież: Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy
Jak zrobić sos kreolski?
Sos kreolski: przygotowanie
Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy. Pozbawioną ziaren paprykę również kroimy na drobne kawałki ,podobnie jak pomidory, które wcześniej parzymy i obieramy ze skórki oraz pozbawiamy nasion.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, podsmażamy i dodajemy pomidory.
Wszystko zostawiamy na małym ogniu na 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, i znowu wszystko gotujemy 5 minut. Podlewamy wszystko czerwonym winem i dodajemy przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, kumin i oregano.
Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos powinien być gęsty, ale ciągle zawiesisty.
Przepis pochodzi z książki Cocina Cubana y Coctelera