Flan de leche. Przepis na deser, który kochają Kubańczycy
Flan to bodaj najpopularniejszy hiszpański deser, nic dziwnego, że pokochali go również Kubańczycy, którzy mają ogromną słabość do słodkości. Na Kubie najczęściej występuje pod nazwą flan de leche. Przepis jest naprawdę prosty.
Flan de leche to deser podawany na zimo, jest prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się np. na niedzielne popołudnie. Jeśli mielibyśmy z czymś porównać jego smak, to chyba najbliżej mu do naszego kajmaku, jest jednak bardziej delikatny.
Na Kubie flan serwowany jest niemal w każdej tradycyjnie kubańskiej restauracji i paladarze, a często i w casach particulares, jako deser do obiadu. Jego przygotowanie jest proste, a lista składników naprawdę krótka, bo kubańska pani domu często musi zrobić coś z niczego.
Choć flan występuje też w bardziej wyrafinowanych wariantach, czasem przygotowywany jest na bazie soku ananasowego lub mleka kokosowego. My mamy dla Was dwa klasyczne przepisy z dwóch różnych książek kucharskich, które przywieźliśmy z Kuby.
Na początek przepis na flan de leche z książki „Cosina cubana y cocteleria” autorstwa Acell V. Matemorosa Traby i Pedra R. Fabregata Prieto.
Flan de leche: składniki
- mleko – 1l
- jajka – 10 szt.
- cukier – 345 g
- sól – 2g
- wanilia – według uznania
Flan de leche: przepis
Jajka rozbijamy i mieszamy razem z mlekiem, cukrem, solą i wanilią. Następnie wszystko ubijamy aż ukształtuje nam się jednolita masa. Przelewamy ją do formy i i przykrywamy papierem. Następnie wszystko albo pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, lub podgrzewamy masę metodą nazywaną „bańo de Maria”. Polega ona na gotowaniu formy z flanem w garnku z wodą, tak aby oczywiście nie zalać naszej masy. Ciepły flan studzimy i kroimy na porcje.
Zobacz także: Ropa Vieja. Przepis na tradycyjne kubańskie danie
Drugi przepis na flan de leche pochodzi również z kubańskiej książki kucharskiej, tym razem to „Cosina al minuto – Coleccion Nitza Villapol”. Odrobinę się różni.
Flan de leche: składniki
- Jajko duże – 1 szt.
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczka wanilii
- szklanka mleka kondensowanego (słodkie)
- szklanka wody
Flan de leche: przepis
Na początek ubijamy jajko razem z solą i wanilią. Następnie do masy dolewamy mleko kondensowane oraz wodę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, którą przelewamy do formy. Tutaj znowu mamy dwa wyjścia, albo możemy skorzystać z piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. albo gotować flan metodą „bańo de Maria” przez godzinę. Stan flanu sprawdzamy wbijając do środka wykałaczkę. Po wyjęciu powinna być czysta. Gotowy flan studzimy, kroimy na porcje i podajemy na stół do spałaszowania.
Tzw. knif: Po wymieszaniu wszystkich składników, na półgodziny odstawiamy masę, aby wytraciła powietrze. Dzięki temu, po upieczeniu flan będzie miał gładką konsystencję bez grud.
Flan de leche na Kubie najczęściej podawany jest w kształcie niewielkich trójkącików. Czasem polewa się go odrobiną czekolady lub syropem wytrąconym z masy podczas pieczenia lub gotowania. Porcję można też ozdobić listkiem mięty.
(Ilość poszczególnych składników należy dostosować do własnych potrzeb, jeśli w pierwszym przepisie podzielicie składniki przez cztery, otrzymajcie 4-6 porcji flanu. Drugi przepis powstał z myślą o sześciu porcjach)
My rekomendujemy drugi przepis, z racji, że w Polsce trudno dostać mleko inne niż UHT, które nie ma takich właściwości, jak mleko naturalne. Dlatego w naszych warunkach lepiej sprawdza się mleko kondensowane.