Camarones al ajillo. Przepis na kubańskie krewetki w czosnku. Proste i pyszne. Idealne latem
Kuchnia kubańska słynie ze swojej prostoty. Dla wielu to wada, dla nas – zdecydowana zaleta. Tym bardziej, kiedy na talerzu lądują krewetki w czosnku, czyli słynne camarones al ajillo. Przepis na nie jest niezwykle prosty, a wykonanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Dziś mamy dla Was przepis na krewetki w czosnku.
Przepis na krewetki w czosnku, czyli camarones al ajillo pochodzi z kubańskiej książki kucharskiej Cocina Cubana y Coctalera i jak to na Kubie przewidziany jest dla dużej rodziny, czyli aż 10 porcji. Dlatego przed przygotowaniem, warto ilość konkretnych składników dostosować do swoich potrzeb.
Camarones al ajillo. Przepis
Krewetki w czosnku: składniki
- Krewetki – 2 kg
- Sól – 3 g
- Biały pieprz – 2 g
- Oliwa z oliwek – 200 ml
- Czosnek – 50 g
- Białe wino – 50 ml (opcjonalnie)
Krewetki w czosnku – przygotowanie
Na początek obieramy i czyścimy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gnieciemy lub drobno siekamy czosnek, który wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek uwolni zapach ostrożnie wrzucamy krewetki, smażymy kilka minut. Tak by dostały koloru. Jeśli chcecie, możecie całość podlać białym winem. Krewetki w czosnku najlepiej podawać w glinianym półmisku.
Na zdjęciu znakomite krewetki w czosnku podawane w restauracji El Legendario w Playa Larga