Przepis na mojito: oryginalne kubańskie mojito idealne na upały
Przepis na mojito warto mieć pod ręką. W Polsce upały doskwierają nam góra kilkanaście dni w roku, na Kubie to norma. Nic dziwnego, że Kubańczycy stworzyli najlepsze drinki, które idealnie chłodzą w ciepłe dni. Najbardziej klasycznym i znanym na całym świecie jest oczywiście mojito. Przepis jest prosty. Mamy dla Was przepis prosto z kubańskiej książki kucharskiej… i kilka naszych sugestii.
Pamiętajcie, ze przepis na mojito to tylko wskazówka, bo tak naprawdę sami musicie odkryć proporcje, które będą Wam najbardziej pasować. Na Kubie, ilu barmanów, tyle sposobów przyrządzenia mojito.
Mojito: Przepis na kubańskie mojito
Mojito: składniki:
- 1-2 łyżeczki białego cukru trzcinowego (W Polsce trudno dostępny, można zastąpić ciemnym)
- 7,5 ml soku z cytryny (lub pół cytryny pokrojonej w ćwiartki. )
- 45 ml białego rumu (Z ogólnie dostępnych rumów w Polsce idealnie nadaje się Havana Club Anejo 3 Ańos. Zdecydowanie odradzamy tańsze rumy i czeskie nalewki rumowe. )
- 150 ml wody gazowanej
- Gałązka mięty (kubańska odmiana mięty nosi nazwę hierbabuena, która nadaje kubańskiemu mojito tego wyjątkowego smaku. Niestety nie spotkaliśmy się z tą odmianą w Polsce )
- lód w kostkach
Mojito: jak przyrządzić?
Na początek do szklanki o objętości około 220 ml wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny lub cząstki cytryny. Wszystko dobrze ugniatamy. Dodajemy miętę i mieszamy tak, aby nie uszkodzić liści. Na koniec dodajemy rum, kilka kostek lodu i wypełniamy szklankę wodą.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Cocina Cubana y Cocteleria Aceli V. Matamoros Traby i Pedra R. Fabregara Prieto, wydanej w 2011 r.