Jedzenie na Kubie. 10 dań, których trzeba skosztować
Jedzenie na Kubie cenimy przede wszystkim za prostotę i naturalny smak potraw. Wbrew obiegowej opinii kuchnia kubańska nie jest ani jałowa, ani nudna. Warto dać jej szansę. Oto 10 dań, których na Kubie trzeba spróbować.
Kuchnia kubańska jest prosta, a na talerzu bez problemu odróżnimy każdą składową dania. Próżno tu szukać egzotyki w stylu tajskim czy pikanterii z Meksyku. Ale to nie zarzut! Prostota, naturalne składniki, nieprzesadzanie z przyprawami, to główne atuty kubańskiego jedzenia.
Jedzenie na Kubie? Pieczone najelpsze
Warto podkreślić, że Kubańczycy są mistrzami w pieczeniu mięsa, niezależnie, czy jest to kurczak, wieprzowina czy rzadziej spotykana wołowina. Ale nie zapominają też o świeżych warzywach, czy owocach morza, które również smakują tutaj wybornie. Jedzenie na Kubie potrafi zaskoczyć.
Przygotowaliśmy dla Was listę 10 dań, których trzeba spróbować na Kubie.
Bistec de cerdo
Bistec de cerdo, czyli stek wieprzowy to podstawa kubańskiej kuchni. To po prostu lekko posolony i doprawiony limonką, rozbity kawałek schabu, łopatki, rzadziej karkówki, upieczony na bardzo mocnym ogniu na patelni z odrobiną oleju.
Dodatkowo często jest okraszony lekko podsmażoną zieloną cebulką i czosnkiem. Najczęściej serwowany w towarzystwie ryżu z fasolą (moros y cristianos) i świeżych warzyw (ensalada mixta).
Przepis na bistec de cerdo znajdziecie TUTAJ
Bistec de res
Bistec de res to również stek, tyle że wołowy, choć zarówno w smaku jak i wyglądem różni się od steków, jakie znamy chociażby z polskich restauracji. Kubański stek przede wszystkim jest cienki i rozbity na duży płat.
Podobnie jak bistec de cerdo przyprawiany jest tylko solą i limonką i pieczony na mocnym ogniu z niewielką ilością oleju. Podaje się go również w towarzystwie ryżu z fasolą i np. siekanej kapusty.
Pan con lechon
To chyba najsmaczniejszy street food na Kubie. Pan con lechon, czyli bułka z szarpaną wieprzowiną z pieczonego udźca. W środku znajdziecie opcjonalnie również plaster zielonego ogórka i pomidora. Wszystko okraszone solą.
Langusta
Gdzie, jeśli nie na Kubie? Langusta to pozycja obowiązkowa dla każdego turysty na wyspie (chyba, że ktoś jest uczulony na skorupiaki). Serwowana jest w najprostszy możliwy sposób, czyli soute.
Niestety, jest zazwyczaj najdroższą pozycją w karcie. Langusty warto szukać w małych paladarach i miejscowościach nadmorskich.
Camarones al ajillo
Camarones al ajillo, czyli krewetki w czosnku. W zależności od knajpy mogą być podawane w zalewie czosnkowej, albo z patelni. Oba warianty smakują wyśmienicie. Podobnie jak langusty, najlepszych krewetek warto szukać w miejscowościach nadmorskich
Oprócz krewetek i langusty na Kubie znajdziecie również dania z ośmiorniczek czy kalmarów, po które również warto sięgać bez zastanowienia.
Przepis na camarones al ajillo znajdziecie TUTAJ
Camarones a la criolla
Krewetki w sosie kreolskim to kolejna pozycja, której nie można pominąć w menu. Intensywny, słodkawy, przygotowywany na bazie papryki i pomidorów sos z dużą ilością kuminu nadaje krewetkom wyjątkowego smaku.
Przepis na sos kreolski znajdziecie TUTAJ
Ropa vieja
Ropa vieja to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich, którego będąc na wyspie koniecznie trzeba spróbować. To bardzo długo gotowana wołowina (tak długo, aż mięso rozejdzie się na nitki).
Następnie, w zależności od przepisu, mięso mieszane jest z sosem pomidorowym lub smażoną z cebulą i sokiem pomarańczowym (wtedy występuje jako vaca frita). Wszystko zależy od kucharza. Ropa vieja najczęściej podawana jest z białym ryżem i frijoles negros (czarną fasolą – sprawdź przepis).
Przepis na oryginalną ropę znajdziecie TUTAJ
Picadillo
Picadiilo to równie tradycyjna kubańska potrawa co ropa vieja, jednak zdecydowanie trudnej ją znaleźć. Serwuje ją niewiele lokali, zwłaszcza poza Hawaną. Picadillo to drobna mielona lub siekana wołowina w tradycyjnym salsa criola, czyli sosie kreolskim. Najczęściej podawane jest z białym ryżem.
Przepis na kubańskie picadillo znajdziecie TUTAJ
Bistec de pollo
Bistec de pollo to jedno z dań, które często przygotowujemy sami w domu. Jest szybkie i proste, a do tego bardzo smaczne. Kubański stek z kurczaka przygotowywany jest z mięsa z wyfiletowanego udka, a nie z piersi, dzięki czemu jest soczysty.
Rozbite mięso marynuje się tylko odrobiną soli i dużą ilością soku z limonki, która poza charakterystycznym smakiem powoduje, że mięso kruszeje. Następnie steki piecze się na patelni z odrobiną oliwy na mocnym ogniu. Danie najczęściej podawana jest z białym ryżem i siekaną kapustą.
Pierna de pollo
Pierna de pollo, czyli po prostu udko z kurczaka, niby nic wyjątkowego, ale pamiętajcie, że Kubańczycy są mistrzami pieczenia. Możecie być pewni, że mięso przygotowane przez gospodynię/gospodarza casy particular będzie smakowało wybornie, a skórka będzie idealnie chrupiąca.