Picadillo a la habanera. Przepis na tradycyjne kubańskie danie w wersji hawańskiej
Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjne hawańskie picadillo. Danie znacznie mniej popularne i rzadziej serwowane niż ropa vieja, jednak równie smaczne i bazujące na mięsie wołowym. Trudno spotkać je w restauracjach poza Hawaną, a i w samej stolicy trzeba się naszukać. Bo mimo że w karcie ma je np. słynna La Bodequita del Medio, to niekoniecznie ma je aktualnie w kuchni.
Picadillo to nic innego jak mielona lub drobno siekana wołowina w tradycyjnym salsa criola, czyli sosie kreolskim. Danie wyglądem nieco przypomina włoskie bolognese, ale smakuje inaczej. Najczęściej podawane jest z białym ryżem. Spotykane również poza Kubą, np. w Peru, może być serwowane również na plackach tortilli.
Z kolei w kultowym barze przedrewolucyjnej Hawany Sloppy Joe’s picadillo podawano w bułce do hamburgerów, co nie powinno dziwić, bo knajpa należała do Amerykanina (jak wiele lokali w ówczesnej Hawanie), który uciekł na Kubę w latach 30. XX wieku przed prohibicją w USA.
Do samego picadillo tak naprawdę nie potrzebujecie zbyt wielu składników, kluczowym jest wspomniany sos kreolski. A ten wymaga więcej zachodu. Przepis na oryginalny sos kreolski znajdziecie TUTAJ
Przepis na picadillo a la habanera
Picadillo a la Habanera: Składniki (4-5 porcji)
- Wołowe mięso mielone lub bardzo drobno siekane – 600 gr
- Olej lub oliwa – 250 ml
- Salsa criolla – 150 ml (tutaj przepis)
- Wino wytrawne czerwone – 100 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Zielone oliwki (w wersji Sloppy Joe’s)
Jak zrobić kubańskie picadillo?
Picadillo a la habanera – przygotowanie
Najpierw w patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dolewamy czerwone wino i sos kreolski (zobacz przepis na salsa criola). Gotujemy wszystko razem aż mięso będzie miękkie. Na koniec gotowania opcjonalnie dodajemy pokrojone zielone oliwki.
Picadillo podajemy w głębszym naczyniu z białym ryżem, można również przygotować frytki (papas bravas) do przegryzienia.
Przepis pochodzi z książki Cocina Cubana y Coctelera.