Ropa Vieja: Przepis na tradycyjne kubańskie danie. Jest prostsze, niż się wydaje
Ropa Vieja, czyli w dosłownym tłumaczeniu stara szmata, to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kubańskich, którego będąc na wyspie koniecznie trzeba spróbować. Najlepiej w kilku miejscach, bo ropa ropie nierówna, a jej odmian jest przynajmniej kilka, w zależności od kucharza, który ją przyrządza. Sprawdźcie wypróbowany przepis. Ropa Vieja we własnej kuchni.
Ale tak naprawdę, kubański klasyk bez większych problemów przyrządzicie także w domu. Bo danie nie jest zbyt skomplikowane, jedynie dość czasochłonne. Na przygotowanie ropy viejy trzeba zarezerwować sobie minimum 4-5 godzin. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis prosto z kubańskiej książki kucharskiej, którą dorwaliśmy na pchlim targu niedaleko Plaza de Armas w Starej Hawanie.
Ropa vieja: Przepis na 2-3 porcje
Składniki:
- Mięso wołowe (najlepiej pieczeniowe) – 400 g
- Marchewka – 1 duża
- Pietruszka zielona – 2-3 gałązki
- Cebula – 1 duża
- Por – 1/2
- Liść laurowy – 2 szt.
- Tymianek – pół łyżeczki
- Oliwa – 30 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól
- Kmin rzymski – minimum łyżeczka zalecamy więcej, ale to zależy od upodobań)
- Sok z pomarańczy – 50 ml (najlepiej świeżo wyciśnięty)
- Białe wino wytrawne (opcjonalnie) – 100 ml
Ropa vieja: Jak przyrządzić?
Wykonanie:
Na początek mięso – myjemy, czyścimy z błon i przerostów (najlepiej kupić chude) i w całości (nie kroimy na mniejsze kawałki) wkładamy do garnka z wodą (tak aby woda je zakryła). Kiedy woda się zagotuje, usuwamy osad, pianę i dodajemy pół cebuli, por, marchew, pietruszkę, doprawiamy solą, tymiankiem i dodajemy 1 liść laurowy.
Całość gotujemy na małym ogniu tak długo, aż mięso samo rozejdzie się na pojedyncze włókna (to największy sekret tego dania), w razie potrzeby podlewamy wodą. Najczęściej gotowanie trwa około 4 godzin (pod koniec rozdrabniamy mięso widelcem). Uwaga, wodę odgotowujemy, nie odlewamy!
Gdy mięso będzie gotowe, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek, minutę później posiekaną w półksiężyce cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy mięso oraz liść laurowy, kumin, wlewamy sok z pomarańczy i opcjonalnie podlewamy winem. Pieczemy na wolnym ogniu około 5 minut, aż odparuje płyn. Gotowe.
Ropa Vieja najlepiej smakuje z gotowaną juką i kukurydzą oraz sosem z czarnej fasoli lub z białym ryżem i czarną fasolą.
Pamiętajcie, że to kubańskie danie, więc tak naprawdę nie ma sztywnych reguł co do składników. Jeśli lubicie cebulę i czosnek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać więcej. Na Kubie spotkaliśmy się również z wariacjami z zieloną papryką. Część kucharzy dodaje z kolei przecier lub sok pomidorowy.
Wypróbujcie przepis na Ropę Vieję
Na zdjęciu ropa vieja serwowana w restauracji Waoo!!! w Hawanie Vedado. Najlepsza jakiej było dane nam kosztować na Kubie.